VRIJ VAN STRESS EN HEERLIJK ONTSPANNEN

De standaard vraag die je krijgt als je last hebt van vastzittende spieren is “spendeer je veel tijd voor de computer?” of “beweeg je voldoende?”. Dat is niet gek in het internettijdperk waar de gemiddelde mens een paar uur per dag naar een scherm staart. Velen vergeten dat ondanks je druk bezig bent met het uittypen van een rapport, surfen op het web of je sociale connecties aan het onderhouden bent, je grotendeels van de tijd stokstijf in dezelfde houding zit. Als dat niet stijve spieren genereert dan is het wel de opbouwende stress in ons drukke leven die zich uit op ons lichaam. Het lichaam moet bewegen om deze negatieve energie los te laten en om positieve energie te genereren.

Stress is een gluiperd

Stress nestelt zich in ons hele lichaam en op een bepaald punt komt dit fysiek tot uiting op je zwakste plekken; langs het ruggengraat (vaak onderrug en nek), schouders, knieën; iedereen weet wel zijn zwakke plekken in het lichaam. Het zijn die plekjes waar je altijd terugkerende pijntjes ervaart. Stress is een gluiperd die gebruik maakt van deze plekken om zich te uiten. Die plekken zijn dan wellicht zwak maar ze laten je ook weten of je stress ervaart. Luister naar die pijntjes, ze vertellen je dat wat je aan het doen bent niet fijn is. Dat kan een herhaaldelijke fysieke maar ook een mentale bezigheid zijn. Verander je houding, maak beslissingen, verander je levensstijl of ritme, ga wat meer sporten, zijn voorbeelden van aanpassingen die de oorzaak van je pijntjes kunnen verhelpen.

Stress is vaak de boosdoener van problemen waarvan je niet zo snel de oorzaak weet; hoofdpijn, slecht slapen, aanhoudende vermoeidheid, nek en rug klachten, snel geirriteerd zijn, nare maag klachten, aanhoudende nervositeit, enz. Stress bouwt zich langzaam op in je lichaam, voornamelijk in je spieren. Daarom is meer sporten het eerste wat je zou moeten proberen om deze negatieve energie vrij te maken.

Laat de stress los en begin met de “spier van de ziel”

Er is een spier in je lichaam die met name veel van deze stress vasthoud, waar je gemakkelijk mee kan beginnen. De Psoas spier is een lange spier aan de zijkant van je wervelkolom en de rand van je bekken, die bekend staat als de “spier van de ziel”. Het is een van de grootste spieren in het lichaam en een plek waar we vaak stress of trauma opslaan die onze stemming letterlijk kunnen beïnvloeden.

De Psoas staat meest centraal in onze (onbewuste) gevecht / vluchtreacties. Wanneer we onder stress niet reageren, gaan deze stresshormonen ongebruikt en worden ze in het lichaam opgeslagen. Dit kan veel gezondheidsproblemen met zich mee brengen: slapeloosheid, verlaagd immuunsysteem, angst, eetstoornissen, depressie en een constante toestand van angst of alertheid veroorzaken. Deze status kan heel subtiel en bijna ongemerkt aanwezig zijn, of in een verdere fase juist heel gevoelig en sterk naar boven in de vorm van constante nervositeit en/of paniekaanvallen. Specifieke yoga oefeningen focussen zich speciaal op het rekken van de Psoas spier. Bekijk wat rekoefeningen in de video hieronder.

Stress moet je opgraven en verwerken

Vaak ben je er zelf niet van op de hoogte dat je stress hebt of nog hebt opgeslagen in je lichaam na een stressvolle periode. Dit is ook een reden waarom veel zakenlui de eerste dagen van hun vakantie ziek worden; na een lange periode van druk en stress komt de opgebouwde negatieve energie vrij in de spieren.

Diep begraven stress is vaak de oorzaak van langdurige klachten. Dit is een type stress die moeilijker te lokaliseren is, zoals beslissingen waar je niet achter staat, niet tevreden over bent, of onverwerkte traumatiserende situaties van lang geleden. Het voelen en bewust worden van deze stress en het vinden van de oorzaak is een van de belangrijkste doelen in je leven. Stress beïnvloed letterlijk de kwaliteit van je leven en knaagt aan die natuurlijke positiviteit. Wat is belangrijker dan die positiviteit terug te vinden en je leven weer te herpakken zoals het natuurlijk moet zijn? Jouw positiviteit (of negativiteit) heeft een directe impact op de kwaliteit van je leven, en op die van anderen om je heen. Herpak de controle over je leven en ga bewust en proactief aan de slag!

Er zijn veel mensen die langdurig in een ongelukkige levenssituatie staan zonder enige proactieve aanpak. Langdurig ongelukkig of ontevreden zijn met je situatie kan op een geven moment zo “normaal” worden, dat je het niet meer beseft – je raakt blind en duisternis is het nieuwe normaal.

Trap op de rem en kijk eens even goed om je heen

Door onze snelle levenswijze verkeren we continu in een hoge versnelling zonder echt rust te pakken of bewust te worden van alle prikkels in het lichaam. Gecombineerd met relatief stagnerende lichaamsactiviteiten resulteert dit in onbewust opgebouwde stress, negativiteit, die over een lange periode weer manifesteert als angst en/of nervositeit en zich weer uit in fysieke klachten.

Alleen door bewust te worden van deze stress, de negatieve energie en de oorzaak hiervan, kan men dit proactief aanpakken. Maak jezelf vrij van stress en creëer ruimte voor die natuurlijke positieve energie die het leven zo mooi maakt. Maak hiervan je levensdoel. Neem de tijd om te ontstressen – het zou een dagelijkse bezigheid moeten zijn! We bedoelen dan niet ontspannen voor de TV en op de bank, wat uiteraard heerlijk is en op z’n tijd moet kunnen, maar juist bewust actief ontstressen door te sporten of beoefen mentale helderheid in de vorm van meditatie en mindfullness. Je kan het ook combineren met bijvoorbeeld Yoga of Pilates, waar je actief bezig bent en mentaal gefocust. Hoe dan ook, maak jezelf bewust van stress en pak dit aan!

Verander je houding en ga aan de slag!

Weet je niet of je stress hebt of hoe je moet beginnen? Combineer dan sport met meditatie. Sporten laat negatieve energie vrij en meditatie kan je helpen bewust te worden van wat er omgaat in je onbewustzijn. Hoe dan ook, sport en ontspanning moet in balans en centraal staan in je leven.

Je kan voor een lange tijd op het internet dwalen en dingetjes proberen, maar dit heeft vaak weinig effect. We hebben wat interessante items voor je verzameld mocht jij je verder willen verdiepen in stress en direct aan de slag willen om je leven weer op de rails te zetten. Schiet gelijk in de roos met een bewezen aanpak, het kost je slechts een paar wijntjes/biertjes/snacks en zet je leven weer op die natuurlijke positieve rails. Daarnaast ondersteun je ook deze website voor meer interessante artikelen!

Wacht niet langer – direct aan de slag!